De främsta turistattraktionerna du måste besöka i Stockholm

oktober 22, 2022 Av av admin

Stockholm, Sveriges huvudstad, är en vackert levande stad byggd på 14 öar. Den har en rad turistattraktioner som sträcker sig från den fantastiska arkitekturen och landskapet till de många museerna, konstgallerierna och parkerna. Om du planerar en resa till Stockholm inom kort, se till att lägga till dessa 10 turistattraktioner som du måste se till din resplan!  

Vasamuseet   

Vasamuseet är en av de mest populära turistattraktionerna i Stockholm. Det ligger på ön Djurgarden och rymmer skeppet Vasa som sjönk på sin jungfruresa 1628. Skeppet bärgades 1961 och är nu ett av UNESCO:s världsarv. Besökare kan se fartygets insida och lära sig om dess historia.  

Friluftsmuseum för folklore  

Skansen, världens äldsta friluftsmuseum, grundades 1891 på ön Djurgrden och är ett fantastiskt resmål för familjer, särskilt de med små barn. Du kommer att roa dig när du besöker det magnifika Skansen-akvariet och barnens zoo, förutom att du får en sann känsla av det gammaldags Sverige.  

Från hela landet har mer än 150 olika konstruktioner samlats och uppförts här. Med hjälp av kostymklädd personal väcks de olika stadsdelarna – som inkluderar herrgårdsbyggnader, ett bageri, den fantastiska Seglora träkyrka och ett krukmakeri – till liv. Djurparken är hemvist för en mängd olika djur, bland annat älgar, björnar, lodjur, vargar och sälar. 

Gamla Stan 

Stadsdelen Gamla Stan (Gamla stan), som går tillbaka till 1200-talet och som kryllar av sevärda landmärken, turistattraktioner, kaféer, utmärkta matställen och boutiquer, är ett levande museum i sig självt. Det är logiskt att detta för många människor är utgångspunkten för sin upptäcktsresa. 

Det finns utan tvekan inget bättre sätt att omedelbart uppleva Stockholms atmosfär och förstå den lokala kulturen. När du promenerar genom en förbryllande labyrint av små, slingrande gränder, varav många leder till (eller från) Stortorget, det stora offentliga torget, kommer du att föras tillbaka till medeltiden och hitta massor av souvenirer och gåvor som finns tillgängliga där. På vägen dit kommer du att se ett ton antika fresker och gåtfulla valv som gömmer sig bakom vackra fasader. 

Det kungliga palatset 

Kungliga slottet i Stockholm är en turistattraktion som du måste besöka, särskilt om du är intresserad av kungligheter och svensk historia. Slottet är hem för den svenska kungafamiljen och har varit det sedan 1600-talet. Det är ett av de största slotten i Europa och har över 600 rum, vilket gör det definitivt värt ett besök! Guidade turer finns tillgängliga året runt, så det finns aldrig en dålig tidpunkt för att kolla in detta fantastiska stycke arkitektur. 

Skogskyrkogården kyrkogård 

Skogskyrkogården Cemetery, eller Skogskyrkogården, är ett Unesco-världsarv som är känt för sin design och arkitektur. Kyrkogården ritades av arkitekten Gunnar Asplund och landskapsarkitekten Sven-Ingvar Andersson. Den öppnades 1920 och har kallats en av de vackraste kyrkogårdarna i världen. Skogskyrkogården ligger på en bergssluttning med utsikt över Stockholm. 

Abba-museet 

Få musikgrupper från 1970-talet inspirerar fortfarande fans till samma glöd som svenska ABBA. ABBA The Museum, som öppnade 2013 för att fira den bestående populariteten hos Skandinaviens mest populära musikexport, har lockat besökare i alla åldrar till sina utmärkande interaktiva utställningar. 

Besökarna kan se elektroniska representationer av sig själva i bandets mest kända kläder med hjälp av avancerad teknik, och de kan till och med dansa och sjunga tillsammans med Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid. 

Andra höjdpunkter är att se Bennys originalpiano spela sig självt, men i verkligheten styrs det av kändisen från hans hem, och att gå in i en återskapad inspelningsstudio där man kan försöka sig på att remixa några av deras mest kända låtar. 

Historiska Stockholms stadshus 

Stadshuset är en av de mest kända byggnaderna i hela Stockholm. Det kan hittas på otaliga bilder och vykort som skildrar staden, eftersom det ligger precis vid vattenkanten och pryds av tre gyllene kronor. Midsommarafton, en av de mest traditionellt svenska helgdagarna, var det tillfälle då hallen först öppnade sina dörrar 1923.  

Inom dess väggar finns utställningslokaler, administrativa utrymmen, konstverk och den apparat som krävs för att driva en borgerlig demokrati. Här hålls årligen banketter för att hedra Nobelpristagarna. Efter middagen i Bl hallen, även känd som den blå hallen, fortsätter mottagarna till den högtidliga balen i Gyllene salen, även känd som den gyllene hallen, vars väggar pryds av inte mindre än 18 miljoner mosaiker.